Bryggeriet

Varmt välkommen!

Sedan år 2011 har vi på Brutal Brewing bryggt öl. Den öl vi själva velat dricka. Den öl som vi vill experimentera med. Vi är ett litet gäng som tillsammans utbyter erfarenheter, tycker till, testar, tycker till igen. Det vi alla har gemensamt är lusten att skapa och utveckla.

Scroll down
Decoration line

Tagg

Nya brygder, alltid på gång!

Vi brygger ny öl mest hela tiden. Det som vi gillar mest släpper vi i en ”Craftkalender”. Där kommer brygderna ut på fat på flera restauranger, barer och pubar i och utanför Sveriges gräns. Så bli inte förvånad om du springer på en helt ny öl från Brutal Brewing i tillexempel Danmark eller på din lokala pub. Brygderna är tillfälliga i både tid och tillgänglig volym.

Se senaste nytt i Craftkalendern Arrow icon

Idag är IPA (India Pale Ale) något som de flesta har koll på. Men så har det inte alltid varit. Ölen sägs ha skapats av britterna för att klara seglatserna från England till Indien under 1800-talet. För att öka hållbarheten tillsatte man både extra humle och alkohol. Med IPA som grund har sedan flera olika typer utvecklats – engelsk IPA, amerikansk IPA och APA, Imperial IPA samt DIPA för att nämna några, samtliga med egna distinkta karaktärer.

Annorlunda jäststammar, ofta ofiltrerat och grumligt samt med en större andel vete vid tillverkning än annan öl – det är några av kännetecknen gällande veteöl. Veteöl bryggs främst i Belgien och Tyskland, men tillverkas även i andra länder. Vid öltillverkning är korn det vanligaste sädesslaget, men veteöl är alltså undantaget. Här använder man istället stora andelar vete – i det tyska veteölet måste till exempel minst 50% vara vetemalt samt alltid vara varmjäst.

De flesta öl smakar bättre om de får utveckla ett ordentligt skum, då skummet fungerar som ett lock som gör att smakämnena bibehålls i glaset. Servera därför ölet i ett glas som står upprätt och håll flaskan ca 10 cm ovanför glaset. Häll sedan ölet med en jämn stråle i glasets mitt, lagom för att ett rejält skum ska uppstå. Vid upphällningen frigörs ölets alla smakämnen.